Logo HPEC

Hand-pols expertise centrum Den Bosch (HPEC)

073-5536015

Aandoening pols

Artrose

Wat is artrose?
Een gewricht wordt gevormd door twee of meer boteinden en is bekleedt met gewrichtskraakbeen. Artrose of gewrichtsslijtage is een aandoening van de gewrichten, waarbij de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen achteruit gaat en dunner wordt. Uiteindelijk verdwijnt een deel of het gehele gewrichtskraakbeen en komen de boteinden tegen elkaar. Het over elkaar bewegen van boteinden geeft pijn en kan ook tot minder beweeglijke (stijve) gewrichten leiden. De aantasting van het gewrichtskraakbeen leidt tot reacties in het bot die waarneembaar zijn op een röntgenfoto. De artrose is een progressieve aandoening en is niet te genezen maar wel goed te behandelen (zie behandeling). Artrose moet niet verward worden met reuma of osteoporose. De klassieke reumatoïde artritis is een ontsteking van de gewrichten en osteoporose betreft botontkalking.
Lees meer…

SLAC/SNAC wrist

Wat is een SLAC/SNAC wrist?
SLAC staat voor scapho-lunate advanced collaps en betekent slijtage van het polsgewricht ontstaan door beschadiging van het bandje dat loopt tussen het scheepvormig handwortelbeentje (scaphoid) en het maanvormig handwortelbeentje (lunatum). Dit letsel wordt S-L lesie genoemd (zie bijbehorende webpagina) en kan ontstaan na een val op een uitgestrekte pols. SNAC staat voor scapoid nonunion advanced collaps en dit kan ontstaan wanneer een gebroken scaphoid niet goed is genezen (nonunion). Het scaphoid kan breken na een val op een uitgestrekte hand.
Lees meer…

Scapholunaire ligament laesie

Wat is een scapholunaire ligament laesie (S-L laesie)
Dit is een scheur van de band (ligament) tussen het scheepsvormige handwortelbeentje (scaphoid) en het maanvormige handwortelbeentje (lunatum). Dit kan bijvoorbeeld ontstaan na een val op de gestrekte pols. In de acute fase zie je niets afwijkends op een röntgen foto en zullen de eerste pijnklachten ten gevolge van de val verdwijnen. Pas na verloop van tijd zullen klachten van de pols ontstaan wanneer het bandje niet wordt hersteld. Onbehandeld zullen de klachten toenemen door toenemende slijtage van het kraakbeen van de pols (zie oorzaak). Soms kan een S-L lesie ontstaan door chronische overbelasting van de pols zoals wel eens gezien wordt bij bijvoorbeeld een stratenmaker.
Lees meer…

Polsartrose

Wat is artrose van de pols
Dit is beschadiging (slijtage) van het gewrichtskraakbeen van de pols. Een pols gewricht wordt gevormd door 8 handwortelbeentjes (carpale botjes) aan de ene zijde en het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna) aan de andere zijde. Verschillende gewrichten kunnen zijn aangedaan echter we beperken ons op deze pagina tot de slijtage van het gewricht gelegen tussen de radius enerzijds en het scheepvormig en maanvormig handwortel beentje anderzijds (scaphoid en lunatum): de radiocarpale artrose.

Klachten
Artrose van de pols kan tot pijnklachten en bewegingsbeperking leiden. Tevens kan de artrose uiterlijk waarneembaar zijn bijvoorbeeld bij reuma ten gevolge van de grove vervorming van het gewricht.
Lees meer…

Dystrofie & vegetatieve ontregeling Pols

Wat is dystrofie?
Dystrofie is een complicatie welke kan optreden na een trauma van of na een operatie aan een van de ledematen. Hierbij staat pijn op de voorgrond. Kenmerkend is dat de pijn zich niet beperkt tot het aangedane gebied maar zich kan uitbreiden naar de naastgelegen vingers van de hand. De ernst van het letsel of de grootte van de operatie is niet van invloed op het wel of niet ontstaan van dystrofie. Er worden verschillende synoniemen gebruikt waarvan de bekendste zijn:
Post Traumatische Dystrofie [PD]
Südekse dystrofie
Sympathische Reflex Dystrofie
Complex (ook wel Chronisch) Regionaal Pijn Syndroom [CRPS-type 1];
Lees meer…

Ganglion Pols

Wat is een ganglion?
Een ganglion of slijmcyste is een veelvoorkomende goedaardige zwelling aan de hand of pols. Een cyste is een holte met vocht dat in het geval van een ganglion afkomstig is van een naburig gelegen gewricht of peesschede, afhankelijk van waar het van uit gaat. Meestal bevindt de cyste zich aan de bovenzijde van de pols, soms aan de onderzijde. Het gaat dan vaak uit van het polsgewricht of het basisgewricht van de duim. We noemen een ganglion een mucoid cyste als die van het eindgewricht van de vinger uitgaat. Als een ganglion zich aan de onderzijde van de vinger bevindt, betreft het een cyste die uitgaat van de peesschede (koker die de pees omhult in de vinger).
Een ganglion verandert vaak spontaan van grootte, soms afhankelijk van het gebruik van de hand en pols en op termijn kan deze spontaan verdwijnen.
Lees meer…

Quervain

Wat is morbus Quervain?

Bij Morbus Quervain of het syndroom van Quervain is er sprake van een ontsteking van de peesschede en/of de pezen aan de duimzijde van de pols. De strekpezen aan de bovenzijde van de pols lopen door verschillende, van elkaar gescheiden ruimtes (peesscheden), die sterkpeescompartimenten worden genoemd. Deze compartimenten zijn aan de binnenzijde bekleed met een slijmvlieslaag zodat pezen makkelijk door het compartiment kunnen glijden. De pezen die aangedaan zijn bij Quervain lopen door het eerste strekpeescompartiment. Het betreft een tweetal pezen (de abductor pollicis brevis en de extensor pollicis brevis) welke vanaf de elleboog via de buitenzijde van de onderarm richting de duimbasis lopen waar ze aanhechten.
Lees meer…