Logo HPEC

Hand-pols expertise centrum Den Bosch (HPEC)

073-5536015

Aandoeningen zenuwletsel

Zenuwletsel

Wat is een zenuwletsel
Een letsel van de zenuw van pols, hand of vingers wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een scherpe verwonding aan de buigzijde van de onderarm, de hand of de vingers respectievelijk, door bijvoorbeeld een mes of glasscherf. Vaak gaat het gepaard met tevens een doorsnijding van een nabijgelegen pees.

Klachten
Een zenuw is te vergelijken met een elektriciteitskabel. Bij doorsnijding van een elektriciteitskabel valt alle stroom uit vanaf het punt waar de kabel is doorsneden. Alle apparaten die worden voorzien van stroom door de betreffende kabel vallen uit. Zo werkt het ook bij een doorsnijding van een zenuw: alle eindorganen van betreffende zenuw (arm, hand of vinger) verliezen hun gevoel en/of functie afhankelijk van welke zenuw het betreft en waar de doorsnijding is.
Lees meer…

Cubitale tunnel syndroom

Wat is Cubitale Tunnel Syndroom
Bij het cubitale tunnel syndroom is er sprake van een aandoening van de binnenste armzenuw (nervus ulnaris). De nervus ulnaris verloopt van de oksel richting de hand aan de binnenzijde van de bovenarm en voorzijde van de onderarm. Ter hoogte van de elleboog loopt de zenuw in principe achter het zogenaamde “telefoonbotje” door een groeve genaamd cubitale tunnel. Het dak van de cubitale tunnel bestaat uit een stevig peesblad. Vooral in de cubitale tunnel kunnen verhoogde druk- en trekkrachten optreden van de nervus ulnaris, die uiteindelijk kunnen leiden tot beschadiging van de zenuw.
Lees meer…

Carpaal tunnel syndroom

Wat is het Carpaal Tunnel Syndroom
Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) wordt veroorzaakt door beknelling van de middelste onderarmzenuw, de nervus medianus, in zijn verloop door de carpale tunnel. Deze tunnel is gelegen aan de voorzijde van de pols en wordt gevormd door de botten van de pols met aan de bovenzijde een stevig peesblad. Deze tunnel bevat acht buigpezen van de vingers, 1 buigpees van duim en de nervus medianus.
Lees meer…